czwartek, 31 marca 2011

Faszerowana pieczeń z indyka

Autorem artykułu jest Hanna Marszałek



Jest to prosta do wykonania i smaczna potrawa. Polecam szczególnie z dodatkiem ryżu. Bardzo lubi ją moja rodzinka i moi goście. Często przygotowuję ją na Święta Wielkanocne.

1.5 kg fileta z piersi indyka

40 dkg pieczarek

2 średnie cebule

1 jajko

15 dkg żółtego sera

pół namoczonej w wodzie i odciśniętej bułki

kilka gałązek zielonej pietruszki

otarta skórka z umytej i wyparzonej cytryny

3 łyżki masła

3 łyzki oliwy

pół szklanki wody

sól, pieprz do smaku

Filet z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Długim, ostrym nożem wycinamy w nim kieszeń.

Pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy na grubsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy cebulę aby ją zeszklić,.a następnie dodajemy pieczarki i razem podduszamy. Gotowe przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Żółty ser kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Oba składniki wrzucamy do pieczarek i cebuli. Wbijamy jajko, dajemy namoczona bułkę i otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Otrzymanym farszem wypełniamy naciętą kieszeń w filecie z indyka. Oba końce spinamy dokładnie wykałaczkami. Mięso obwiązujemy kuchenną nitką i układamy w brytfannie lub ogniotrwałym naczyniu. Wierzch smarujemy oliwą a całość podlewamy wodą.

Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. W trakcie pieczenia mięso podlewmy wodą i powstałym sosem. Usmażoną pieczeń układamy na półmisku i dekorujemy listkami karbowanej sałaty.

Smacznego!

---
zarabiaj pieniądze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz