poniedziałek, 28 marca 2011

Nalesniki z tuńczykiem

Naleśniki z tuńczykiem

Autorem artykułu jest Sebastian Baranowski



Na pewno większość z was zgodzi się z tym, że jest to niecodzienne danie, danie rzadko serwowane na naszych stołach. Czasem warto zaskoczyć rodzinę, znajomych czymś nowym.

Czasem mamy ochotę na coś innego, coś odmiennego, coś co przyprawi o dreszcze nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Czymś taki są naleśniki z tuńczykiem. Na pewno większość z was zgodzi się z tym, że jest to niecodzienne danie, danie rzadko serwowane na naszych stołach. Czasem warto zaskoczyć rodzinę, znajomych czymś nowym.

DSCF0563

Poniżej podam przepis na 4 osoby.

Składniki na ciasto:

- 2 jajka,

- sól,

- szklanka mąki pszennej,

- szklanka mleka,

- łyżka masła,

- 3 łyżki oleju do smażenia.

Składniki na nadzienie:

- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,

- duża cebula,

- 3 jajka ugotowane na twardo,

- 5 dag masła,

- łyżka mąki,

- 150 ml mleka,

- 150 ml śmietanki kremówki,

- 5 dag kaparów (zamiast kaparów, do nadzienia możemy dodać czarne lub zielone oliwki),

- 4 łyżki soku z cytryny,

- 8 dag startego żółtego sera.

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy ciasto: do garnuszka wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, mleko, 2 – 3 łyżki wody i miksujemy ciasto. Do zmiksowanego ciasta dodajemy stopione masło i mieszamy, po czym odstawiamy je na 20 minut.

2. W garnku zasmażamy masło z mąką, dodajemy mleko i śmietanę cały czas mieszając do momentu gdy nasz sos zgęstnieje. Następnie do sosu dodajemy tuńczyka, kapary, posiekane jajka i cebulę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.

3. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy naleśniki. Na usmażone naleśniki kładziemy po 2 – 3 łyżki nadzienia i zwijamy w rulon. Tak przygotowane naleśniki wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem po czym zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 minut.

Smacznego.

---
zarabiaj pieniądze

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz